Journey to Nebula - week 4 - Lucky Charm naaien en quilten

Journey to Nebula - week 4 - Lucky Charm naaien en quilten

Alle halve hexagonnen voor het Lucky Charm kunnen zijn gesneden en kunnen aan elkaar genaaid worden. En het is zelfs gelukt om het project deze week te quilten en tot een kussenhoes te naaien.

Vorige week heb ik je laten zien hoe je halve hexagonnen kunt snijden met de Hex N More liniaal van Jaybird. In het patroon Lucky Charm worden deze halve hexagonnen samen genaaid tot hele hexagonnen, maar zonder de Y-naden waar heel veel quilters een hekel aan hebben. Het patroon geeft aan dat je een charmpack kunt gebruiken. Het lastige daarvan is dat je niet zulke mooie afgesneden puntjes krijgt die weer precies op elkaar passen. Wat ik gezien en gehoord heb van andere quilters, kan dat uiteindelijk wel lastig zijn bij het in elkaar naaien, omdat het een beetje gokken is waar je lapje moet liggen. Het is dus gemakkelijker om strips van 2,5 inch te gebruiken.


Dat was voor mij niet de reden om niet met een charmpack te werken, maar omdat ik de Collection CF van Carolyn Friedlander wilde gebruiken en daar geen charmpack van had. Ik heb dus met strips gewerkt en dan is het in elkaar naaien een fluitje van een cent. Supersnel en leuk om te doen. Ik kreeg meteen zin om er nog een te gaan maken, met allerlei restjes. Ik heb ook zulke mooie voorbeelden voorbij zien komen op Instagram. Het lijkt me heerlijk om nog een beetje verder te experimenteren met verschillende stoffen, maar vanaf dinsdag is het volgende project al weer aan de beurt...


Zoals iedere week heeft Julie weer een hele duidelijke video gemaakt. 


De tip om in het midden te beginnen en daar de stof te nemen die je wilt high-lighten vond ik erg nuttig. Het lijkt er op of je lukraak je lapjes neer kunt leggen, maar het is toch echt wel even nadenken over de lay-out. Met twee halve hexagonnen maak je steeds een hexagon en zo plaats je 25 hexagonnen volgens de lay-out in het patroon. Met de overige 10 halve hexagonnen vul je de zijkanten op. Je moet die eerst doormidden snijden en draaien, dan passen ze er precies in.

 

 

 


Ondanks dat het, door de naden die in verschillende richtingen lopen, iets lastiger is om het geheel aan elkaar te laten tijdens het chainpiecen, ga ik dat toch proberen, omdat dit uiteindelijk veel makkelijker is met de rijen aan elkaar naaien. Hoe je dat doet, heb ik uitgelegd bij het in elkaar naaien van Seaside

Ik vind het handig om het lapje wat er aan moet komen, eerst even naast het andere lapje te leggen en dan te "flippen" en precies op elkaar te leggen. Zo weet ik zeker dat ik het lapje er goed aan heb zitten.

 
Aan het eind van een rij gekomen knip ik de draad niet af, maar pak twee vierkantjes van 2,5 x 2,5 inch en naai die aan elkaar, als een "leader / ender" lapje. Ik heb een hele stapel van deze scraps naast mijn naaimachine liggen en naai zo blokken van 5 x 5 lapjes, compleet willekeurig. Uiteindelijk ga ik van al die blokken een quilt maken; die wordt super scrappy met oude en nieuwe, traditionele en moderne stoffen, alles door elkaar.

 


Ik pak steeds een hele rij halve hexagonnen en leg die op volgorde op de naaimachine, zodat ik uiteindelijk heel snel een rij er aan kan zetten.

 


Door de naden die verschillende kanten op lopen, lijkt het geheel ontzettend rommelig, maar alles zit op de juiste plek, en daar gaat het om.


Als alle halve en kwart hexagonnen in rijen aan elkaar zitten, worden de rijen aan elkaar genaaid, nadat alle naden open gestreken hebt, eventueel gebruik je daarvoor een nadenroller in plaats van een strijkbout. Zorg dat je de naden steeds precies op elkaar hebt, ik heb steeds een speld geplaatst om te zorgen dan de naden keurig uitkomen. Ik zie het voordeel van open strijken, met zoveel naden die elkaar kruisen. Het nadeel is de je de naden niet kunt laten "nesten" bij het aan elkaar zetten van de rijen. Extra opletten dus! Het voordeel is dat het geheel mooi plat ligt.

Als ik alles aan elkaar genaaid heb, strijk ik aan de achterkant de naden goed open en spray de top in met Best Press en strijk hem nog een keer aan de voorkant. Door de Best Press wordt de top echt mooi superstrak en een klein beetje steviger, wat handig is bij het sandwichen en quilten. Alles blijft mooi glad.

 


Als tussenvulling neem ik een dunne katoenen vulling, Quilters' Dream Cotton Request en een witte muslin voor de backing. Dit komt toch aan de binnenkant van het kussen, dus hoeft niet mooi te zijn. Je kunt hiervoor ook een lap gebruiken die je niet mooi vindt, zo kun je hem verstoppen en gebruiken tegelijkertijd. Ik wil de top quilten met rechte, schuine lijnen, een 1/2 inch uit elkaar. Ik gebruik daarvoor een lichtgele Aurifil Mako. Ik gebruik graag pastelkleuren als ik een top heb met verschillende kleuren. Meestal neem ik kleurnummer 2800, een hele zachte lichtgroen, maar nu wil ik een keer wat anders proberen. Een zachte pastelkleur is vaak mooier dan wit, lichtgrijs of ecru als je verschillende kleuren en lichte en donkere stoffen in je top hebt.

In plaats van steeds de volgende lijn op een 1/2 inch te naaien, plaats ik de watteerliniaal in de boventransportvoet en stel hem af op 1 inch. Ik naai eerst alle lijnen op 1 inch en daarna naai ik nog een lijn precies tussen de twee lijnen in. Je kunt de boventransportvoet dan met de zijkanten gelijk met de naailijnen laten lopen. Dat werkt uiteindelijk veel gemakkelijker en je hebt minder kans dat je lijnen gaan afwijken.

 

 


Als alles gequilt is, snij ik de overtollige tussenvulling en backing weg, controleer of het geheel mooi vierkant is, en dan hoef ik alleen nog de achterkant van het kussen er aan te zetten.

Ik maak een eenvoudige hotelsluiting, dus alleen een overslag, zodat het binnenkussen er gemakkelijk in en uit kan. De Tartan stoffen van de Collection CF hebben bij één zelfkant een ander motief, de print loopt een beetje rafelig uit. Deze rand gebruik ik voor de bovenste flap, zodat de achterkant nog een beetje een verrassing heeft. 


Ik ben echt blij met het resultaat en blij dat ik op tijd klaar ben, zodat ik aankomende week verder kan met de volgende opdracht.


Heb jij ook een Lucky Charm kussen gemaakt? Deel je foto's dan in de Facebook groep "Sew-Along met Nanno" en inspireer anderen om ook met dit leuke patroon aan de slag te gaan.

Happy Quilting!
Rianne

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.