Journey to Nebula - week 3 - Lucky Charm snijden

Journey to Nebula - week 3 - Lucky Charm snijden

Het is al weer tijd voor het volgende project in de Journey to Nebula, deze week snijden we de halve hexagonnen voor het Lucky Charm kussen.

De tijd is weer voorbij gevlogen! Ik heb afgelopen week geen tijd meer gehad om mijn Seaside tafelloper te quilten en nu is het al weer de hoogste tijd om de halve hexagonnen voor Lucky Charm te gaan snijden ;). Je denkt altijd: Ach dat zijn maar kleine projecten en als ik zie hoe snel sommigen zijn, dan zou het toch moeten lukken... Maar tussen de bedrijven door in mijn winkel, blijft er toch maar heel weinig tijd over. Gelukkig was het deze week een gemakkelijke opdracht, al heb ik het mezelf uiteindelijk toch wel wat lastiger gemaakt door geen charmpack te nemen, zoals Julie laat zien en in het patroon beschreven is.


Ik wilde namelijk al een tijdje wat maken met die fantastische Collection CF van Carolyn Friedlander, ik ben echt een fan van haar stoffen. En daar heb ik dus geen charmpack van. Omdat de strips waar je de halve hexagonnen uit gaat snijden, 2,5 inch breed moeten zijn, kun je dus ook strips van 2,5 inch nemen. Maar die had ik ook niet, dus die moest ik eerst nog van de rollen snijden. En je hebt 30 verschillende nodig... De collectie is groot genoeg, dat was niet het probleem, wel veel werk ;)

Op zich zou je dit patroon ook kunnen maken met hele hexagonnen, dat heb ik ook wel eens gedaan. Je hebt dan wel te maken met Y-naden, en daar zien heel veel mensen tegen op. Dus heeft Julie Herman van Jaybird Quilts het patroon zo gemaakt dat je hexagonnen maakt, zonder Y-naden, door 2 halve hexagonnen aan elkaar te zetten, hoe je dat doet komt volgende week aan de beurt. Wat je precies nodig hebt om het kussen te kunnen maken, vind je in het patroon.

Het snijden van de halve hexagonnen met de Hex N More liniaal is niet moeilijk, zeker niet met de goede uitleg in de video van Julie. 


In een charmpack zitten 42 lapjes van 5 x 5 inch. Je hebt 2 dezelfde lapjes nodig van 2,5 x 5 inch. Je kunt dus een charmpack nemen en elk lapje doormidden snijden, zodat je twee strookjes krijgt van 2,5 x 5 inch. Vervolgens snij je met behulp van de Hex N More liniaal, de halve hexagonnen. Bij een charmpack kom je bij de puntjes net een klein stukje te kort. Dat is niet erg, want als je de liniaal goed in het midden legt, dan valt dit in de naadtoeslag. Je krijgt alleen niet zulke nette afgesneden puntjes, zoals je ook in de video kunt zien.

De werkwijze met mijn 2,5 inch strips verschilt niet veel van de werkwijze met 5 x 5 inch lapjes. 

Ik laat de 2,5 inch strook dubbel liggen, zodat ik met 1 x snijden, meteen 2 halve hexagonen heb. Ik wil allemaal verschillende, dus ik hoef maar 2 halve hexagonnen te snijden uit elke strook.

Je legt eerst de strook voor je op de snijtafel, in mijn geval met de zelfkant aan de rechterkant. Leg de Hex N More liniaal op de strook, zo dat je de naam "Hex N More" aan de linkerkant hebt en normaal kunt lezen (dus niet op de kop). Leg de bovenrand van de strook lang de 4,5 Hexagon lijn en de onderrand van de strook langs de 4,5 Half Hex lijn.



Snij de stof langs de rechterkant van de liniaal, kijk ook naar de video hoe Julie dit doet.

Vervolgens 'flip' je de stof, zodat de juist gesneden kant aan de linkerkant ligt. Als je enkele stof hebt, dan ligt de stof nu met de verkeerde kant van de stof naar boven. Als je de stof dubbel hebt liggen dan ligt nu de andere kant naar boven. Leg de liniaal weer op de stof, zodat de zijkant van de 4,5 inch Hexagon langs de linker stofrand loopt, zoals op de afbeelding. Zorg ervoor dat de tekst niet op de kop staat.

 

 

Snij vervolgens de andere kant van de halve hexagon. Maak eerst de lange snede, naar je toe, schuif de rest van de strook een stukje weg en snij dan het puntje af. Dan snij je niet in de overgebleven stof en kun je die nog voor iets anders gebruiken.


Zo snij je alle halve hexagonnen. En als je wilt kun je ze alvast op je designwall uitleggen om zo je lay-out te maken. Steeds twee halve hexagonnen tegen elkaar, zodat er een hexagon gevormd wordt. De zijkanten zijn dan niet recht, hoe je dat oplost komt volgende week.



Enkele tips voor het gebruik van stoffen.

- Omdat je in iedere hexagon twee stofstukjes hebt, die samen één hexagon vormen, komt er in het midden een naad. Als je stof hebt met een groot motief, dan zal deze niet doorlopen. Stoffen met kleinere motieven werken vaak wat beter, omdat je het niet doorlopen, dan wat minder ziet.

- Als je allemaal verschillende hexagonnen wilt, dan heb je 30 verschillende stoffen nodig. In de meeste charmpacks zitten weliswaar 42 lapjes, maar er kunnen dubbele in zitten. Dan komt een stof dus meerdere keren terug. Je kunt natuurlijk meerdere charmpacks combineren, of nog andere stoffen toevoegen als je toch allemaal verschillende wilt.

- Je kunt ook een Jellyroll, Pinwheel of Strip-pies pakket nemen, zeker als je in de planning hebt om met de rest van de stoffen nog een ander project te maken. 

- Dit patroon is ook heel erg geschikt voor scraps, dus als je nog restjes hebt liggen die minimaal 5 inch in het vierkant zijn, of strips van 2,5 inch, dan kun je een lekker scrappy kussen maken. Het is een heerlijk project om je scraps op te maken. Nou ja, ik krijg mijn scraps echt nooit op, maar je kunt altijd een poging wagen... en alle beetjes helpen ;)


Volgende week gaan we de top van het kussen in elkaar zetten, ik moet dus nog even doorwerken om alle halve hexagonnen op tijd gesneden te hebben.


Happy Quilting!
Rianne

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.