Journey to Nebula - Week 2 - Seaside top in elkaar naaien.

Journey to Nebula - Week 2 - Seaside top in elkaar naaien.

In de tweede week van de Journey to Nebula van Jaybird worden de 140 diamanten aan elkaar gezet tot de Seaside tafelloper.

Vorige week heb ik alle diamanten voor de Seaside tafelloper gesneden en nu ga ik ze aan elkaar zetten. Ik besluit om niet vooruit te werken en eerst de video van Julie te bekijken om te kijken of ze nog handige tips heeft. En daar ben ik blij om, want dat heeft me uiteindelijk veel tijd bespaard, die ik anders had besteed aan spelden...


De video is heel duidelijk en heel veel spreekt voor zich. ik kan het natuurlijk toch weer niet laten om er ook een "beetje van mezelf" aan toe te voegen, wat het voor mij in ieder geval wat makkelijker maakte om alle stukjes op de juiste plek te houden.

 


Ik heb mijn lay-out gemaakt op de designwall, en start net als Julie met de eerste twee rijen, door steeds een achtergrond- en print-diamant aan elkaar te zetten door middel van chain piecing. Ook al heb ik dit al vaker gedaan, het helpt me altijd om de twee stukjes die aan elkaar moeten komen, eerst even naast elkaar te leggen en daarna pas op elkaar te leggen.

 


Het lijkt of ze niet passen, doordat de puntjes er af gesneden zijn, maar als je ze op elkaar legt, dan zie je dat het juist wel past. De onderkant van de afgesneden punt past precies op de onderkant van het andere lapje, en als je de naad genaaid hebt op 1/4 inch, dan lopen de randen perfect door.

 


De eerste twee lapjes naai ik met een 1/4 inch naadtoeslag en naai tot 2 steken na het lapje. Ik zorg dat mijn naald beneden blijft staan. Ik heb mijn Janome M7 zo ingesteld dat het naaivoetje een heel klein stukje omhoog gaat als ik stop met naaien, dus ik kan mijn volgende lapje meteen onder de naaivoet leggen, tegen de naald en verder naaien. Als je naaimachine deze functie niet heeft, dan kun je de naaivoet met de hendel of kniehevel een heel klein stukje omhoog zetten voordat je het volgende lapje er onder legt, dat voorkomt verschuiven van de lapjes ten opzichte van elkaar, wat kan gebeuren als je de lapjes vóór het voetje legt en dan begint te naaien.

Als extra hulpmiddel gebruik ik een Fingertip Stiletto, om ook de laatste puntjes goed recht onder de machine te houden, waar ik met mijn vinders net niet meer bij kan.


Je kunt ook een Tailers Awl gebruiken om dat te doen, die moet je steeds oppakken en weer wegleggen, en dat wegleggen gaat bij mij nogal eens fout, want dan weet ik niet meer waar ik hem neergelegd heb en kom ik hem bijvoorbeeld weer tegen op de strijkplank. De Fingertip Stiletto kan ik om mijn vinger laten zitten.

 

           

    


Zo zet ik de hele eerste en tweede rij aan elkaar, maar in tegenstelling tot Julie, knip ik de lapjes niet los. Ik neem de hele sliert mee naar de strijkplank en strijk van alle stukjes de naden open. Je kunt ook een nadenroller gebruiken als je dat prettiger vindt. Mijn voorkeur is strijken. Het mini-strijkboutje is heel handig voor deze kleine stukjes, die nog steeds allemaal aan elkaar zitten.

 


Ook na het strijken laat ik alle stukjes aan elkaar zitten. Ik pak de volgende rij van de designwall en leg ze op een stapeltje met de eerste/bovenste bovenop. Dan leg ik het eerste lapje op het eerste paar van de zojuist genaaide rijen. Ik naai weer tot twee steken voorbij de stof. Dan pak ik het tweede lapje en zet deze aan het tweede paar, dat automatisch de volgende is, omdat alles nog aan elkaar zit.


Zo naai ik de hele 3e rij, strijk ik de zojuist genaaide rij en laat nog steeds alles aan elkaar zitten. Op dezelfde manier naai ik alle zeven rijen aan elkaar. Aan het eind heb je dan 20 banen met 7 lapjes genaaid en zitten die 20 banen allemaal met draadjes aan elkaar vast. Én alles zit nu al op de juiste plek, ik hoef alleen nog maar de banen aan elkaar te zetten.

 Julie zet ze steeds in paren aan elkaar, dat is heel handig als al je stroken los van elkaar zijn. Ik wil alles zo lang mogelijk aan elkaar houden, dus ik naai er steeds de volgende rij aan. De tip van Julie om er voor de zorgen dat je stof steeds zo ligt dat er een "V" voor je naald ligt is heel handig, dus dat doe ik ook. Normaal gesproken speld ik de banen altijd op elkaar om te zorgen dat de puntjes netjes op elkaar liggen, maar ik wil nu de methode van Julie proberen, zonder spelden. En dan is het handiger als de naden van linksboven naar rechtsonder lopen, in plaats van anders om.

 


Het andere voordeel heb ik helaas niet, omdat ik er voor gezorgd heb, dat ik juist overal recht van draad had voor het aan elkaar naaien. Ik heb nu gemerkt dat het soms wel prettig geweest zou zijn als één van de naden schuin op de draad geweest was, dan kun je net iets meer manipuleren. En eigenlijk ben ik wel blij dat ik dit tegengekomen ben, zodat ik straks bij de Nebula BOM daar rekening mee kan houden. Het is geweldig om iedere keer weer wat nieuws te leren!


In het begin voelt het een beetje ongemakkelijk om niet te spelden, maar bij iedere baan wordt het een beetje makkelijker. Ik knip steeds de draadjes van 1 baan los en zet die dan aan de vorige. Ik draai dan steeds mijn werk, zodat ik steeds weer de "V" voor de naald heb liggen.


Tussendoor strijk ik de naden open na iedere baan. Of eigenlijk mag ik geen strijken zeggen, maar persen, aangezien je niet met je strijkbout over de naden moet duwen, dan kun je ze uitrekken, zeker als een deel schuin van draad is. Ik gebruik daarvoor het mini-strijkboutje van Clover, waarmee je heel gemakkelijk naden open kunt strijken, zonder dat de andere naden onbedoeld meegenomen worden.


Als alle banen aan elkaar zitten en de naden opengestoken zijn, dan strijk ik de top nog een keer aan de bovenkant.

 


En dan hoef ik hem alleen nog maar te quilten en een binding er om heen te zetten... En ik moet al weer de stoffen uit gaan zoeken voor het volgende Journey to Nebula project, het Lucky Charm kussen. ;)


Ik ben benieuwd naar jouw Seaside, je kunt je foto's posten in de "Sew-Along met Nanno" Facebookgroep. En als je graag een keer mijn manier van chain piecing wilt zien, loop gerust even binnen in de winkel, dan laat ik het je zien.


Happy Quilting!
Rianne

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.