Journey to Nebula - week 1 - Seaside snijden

Journey to Nebula - week 1 - Seaside snijden

We dachten dat we nog tot 1 januari moesten wachten voordat we aan de slag konden met de Hex N More en Sidekick linialen van Jaybird tijdens de Nebula BOM. Maar gelukkig kunnen we alvast oefenen en tegelijkertijd een aantal kleinere projecten maken tijdens de Journey to Nebula, een Sew-Along van Julie Herman van Jaybird Quilts.

----

Ongeveer een maand geleden kondigde Julie Herman van Jaybird Quilts ineens aan dat ze vanaf 1 september zou starten met de Journey to Nebula, een Sew-Along met haar Hex N More en Sidekick linialen en een aantal patronen voor kleinere projecten. Op zich een super idee, omdat iedereen zo alvast kan oefenen voordat het mes gezet moet worden in de stoffen van de Nebula BOM. Als winkel is het alleen lastig als je dat niet ver genoeg vooraf weet, zodat je op tijd alle materialen kunt inkopen. Maar gelukkig hebben we nog net op tijd een levering gekregen, waardoor iedereen die mee wil doen, toch vandaag kon starten. En als je deze Sew-Along pas nu ontdekt... je kunt nog steeds instappen, of alleen een deel van de projecten maken.


Julie post iedere week een video, de link daarvoor vind je in haar e-mails die ze wekelijks stuurt naar iedereen die zich aangemeld heeft. De video's staan ook op haar YouTube kanaal en we delen ze in de blogposts. Deze video's met uitleg zijn heel duidelijk en voor iedereen die toch wat moeite heeft met het Engels, maak ik elke week een korte blogpost met wat aanvullende uitleg. Als je toch nog vragen hebt, dan kun je die stellen in de "Sew-Along met Nanno" Facebookgroep, waar je natuurlijk ook je foto's kunt plaatsen. 


Voor elk project heb je 2 weken de tijd. In week 1 worden de stoffen gesneden en in week 2 wordt het project genaaid. Je hebt de patronen nodig, want in de video's wordt alleen de techniek uitgelegd en krijg je aanvullende uitleg en tips bij het patroon. Het eerste project is Seaside


Seaside - week 1 - snijden

Voor Seaside gebruik je 2,5 inch strips; die kun je zelf snijden, maar het is natuurlijk heel handig én tijdbesparend om een Jellyrol, Pinwheel of Strip-pies te gebruiken. Controleer dan wel vooraf of deze ook echt 2,5 inch zijn. Verder heb je nodig: De Sidekick of de Super Sidekick liniaal, een snijmat en rolmes. Als je zelf strips snijdt, dan heb je ook een lange snijliniaal nodig. Als je nog geen van de Sidekick linialen hebt, dan kun je het beste de kleine Sidekick liniaal aanschaffen. Daarmee kun je alle projecten maken en hij is handzamer dan de grote Super Sidekick liniaal. Voor mijn Seaside project gebruik ik enkele stoffen uit de Good Vibes collectie van Christa Watson, en als basisstof een witte Color Weave.


In onderstaande video legt Julie de techniek uit en daarna geef ik nog wat aanvullende informatie.


Als je zelf je strips wilt snijden

Als je nog leuke stoffen in je voorraad hebt, als fat quarters of in de breedte van de stof, dan kun je ook zelf je strips snijden. 

Ik vind het zelf heel handig om langs mijn Martelli Skini Mini liniaal te snijden als ik lange stroken moet snijden, omdat deze niet verschuift op de stof. Maar deze liniaal is niet doorzichtig en heeft geen maatverdeling, dus ga ik "snijden met twee linialen". Je kunt deze techniek ook gebruiken als je alleen maar een lange liniaal hebt met centimeter indeling.

Leg de stof voor je op de snijmat, snij de rechter-zijkant recht (als je rechtshandig bent) langs je lange snijliniaal. Laat de stof liggen en schuif de lange snijliniaal ongeveer 2,5 inch naar links over de stof. Leg de Sidekick ruler tegen de liniaal en zorg dat de doorlopende 2,5 inch lijn precies langs de stofrand ligt. Schuif je Sidekick liniaal van boven naar beneden, net zo lang tot je overal precies 2,5 inch hebt, zoals op onderstaande afbeelding.Haal je Sidekick liniaal weg, en snij je strips langs je lange snijliniaal. Op deze manier hoef je de stof dus niet te draaien na het recht snijden van de zijkant en je weet zeker dat je strip precies de breedte heeft die je nodig hebt.

Loop gerust even binnen in de winkel als je wilt dat ik het je een keer voor doe...


Het snijden van de diamanten

Leg één van de strips voor je op de snijmat. Julie geeft aan dat je hem open moet vouwen en steeds één diamant tegelijk moet snijden. Ik kan me voorstellen dat dat straks voor de Nebula quilt en voor andere projecten het beste is, i.v.m. de richting van de diamant. Voor dit project kun je ze prima met de strip dubbelgevouwen snijden, dat laat ik je verderop zien.


In haar Facebookgroep geeft ze aan dat het het beste is om ze opengevouwen te snijden, dus met alle diamanten dezelfde richting uit, omdat je dan meer diamanten uit een strip kun snijden en je geen raar stukje in het midden van de strip over houdt, waar je niets meer mee kunt. Kies dus zelf wat je voorkeur heeft.


Voordat je begint met snijden is het prettig om je liniaal anti-slip te maken, ik gebruik daar het liefst Grippy van Odif voor.


Voor de eerste diamant moet je eerst een schuine kant maken aan je strip. Leg de onderkant van de liniaal gelijk met de onderkant van de strip en snij de schuine hoek. Dit is ook weer voor rechtshandigen, in de video wordt het voor links-handig snijden uitgelegd.


Dan draai je de strip en leg je de doorgetrokken 2,5 inch lijn langs de linkerzijkant en bovenkant van de strip en snij je je eerste diamant.


Snij zo het benodigde aantal diamanten uit alle strips.


Enkel of dubbel snijden?

Als je dubbel snijdt, dan is de helft van de diamanten in spiegelbeeld, maar dat is niet erg, omdat in de ene rij de diamanten de andere kant op wijzen dan in de volgende rij. Snij je ze allemaal hetzelfde en je draait ze een kwartslag, dan loopt je patroon de andere kant op, zoals in onderstaand voorbeeld.


Voor sommige stoffen is dit niet erg, maar voor één van mijn stoffen vind ik het storend. Bovendien heb je dan straks, nadat alle diamanten aan elkaar gezet zijn, in elke tweede rij, alle schuine kanten van de diamanten aan de lange kant. En als het kan, wil ik dat altijd graag voorkomen.


Puntjes afsnijden

Als je alle diamanten gesneden hebt, dan ga je nog de puntjes van de scherpe hoeken snijden, om het straks een stuk gemakkelijker te hebben met het aan elkaar naaien en geen "dog-ears" te krijgen.


Daarvoor leg je de punt van de diamant in de driehoek vorm op de liniaal, langs de 2,5 inch lijn en met de andere hoek precies langs die 2,5 inch lijnen.


Snij het puntje af en herhaal voor de andere hoek.


Als je nu twee delen op elkaar legt om ze aan elkaar de gaan naaien, dan passen ze precies in elkaar, zoals bij de twee lapjes aan de rechterkant. Aan de linkerkant zie je een voorbeeld als je de hoekjes niet afsnijdt, je moet dan "op het oog" bepalen hoe je de lapjes op elkaar legt. Als je geoefend bent, dan gaat dat prima, maar het is altijd nauwkeuriger als je de hoekjes wel afsnijdt. Bovendien heb je straks, na het naaien een mooie gladde rand, zonder dog-ears.

 


En als alles gesneden is, dan kun je de top aan elkaar gaan zetten. Tips daarvoor lees je in mijn volgende blogpost (na 8 september!)


Happy Quilting!
Rianne

Reacties

  1. Ria Tiedink Ria Tiedink

    Ook erg handig/. Geen probleem met het Engels, maar soms is Nederlands toch wel prettig.
    Inmiddels heb ik vanmorgen ook een link ontvangen.

  2. Wini Wini

    Ideaal deze aanloop naar het nebula project. Hoewel ik redelijk Engels begrijp ben ik blijk met de Nederlandse uitleg . Dank je wel Rianne

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.