Snel een heerlijk picknick-kleed, van je oude jeans.

Snel een heerlijk picknick-kleed, van je oude jeans.

Met een stapel oude spijkerbroeken, één of meerdere charmpacks en de Charming Circles Ruler, maak je in een handomdraai een heerlijk picknick-kleed

---

Ik bewaar al een hele tijd de oude spijkerbroeken, met het idee om er een keer iets van te gaan maken. Daar zijn ideeën genoeg voor, maar het was er nog steeds niet van gekomen. Tot ik de Charming Cirkels Ruler van June Tailor zag. Ik had al eens een keer een video bekeken van deze techniek, dus dit project stond inmiddels ook al op mijn wensenlijstje.

Ik ben gek op linialen die me het leven makkelijker maken en ik probeer ook graag nieuwe producten voor de winkel uit, zodat ik mijn klanten beter kan adviseren en helpen, vanuit mijn eigen ervaringen. En vaak kan ik dan ook tips geven, doordat ik zelf iets fout gedaan heb... ;) En dat is zeker ook het geval bij dit project.

Dus mijn stapel jeans moest er nu toch echt aan geloven. Ik besluit om voor de winkel, als voorbeeld, een klein kleed te maken met 1 charmpack met lapjes van 5 x 5 inch. Daar zitten er meestal 42 in, dus ik kan daar een kleed van 6 x 7 blokjes van maken. Als je zelf een picknickkleed wilt maken, dan kun je hem beter wat groter maken, met 2 charmpacks.

Eerst moeten de cirkels gesneden worden. Je kunt met je rolmes om de liniaal snijden. Dat gaat het makkelijkst met een 28 mm of 45 mm rolmes. Hoe kleiner het mes, hoe gemakkelijker het gaat om rond te snijden. En als je dan ook nog een roterende snijmat hebt, dan gaat het helemaal gemakkelijk. De Round-About van Martelli is wat mij betreft daar echt ideaal voor.

TIP: Verstevig de jeans voordat je gaat snijden. De jeans die ik gebruikt heb, was erg rekbaar, dat maakt het niet zo makkelijk om de cirkels netjes aan elkaar te naaien, zeker als de jeans-stof ook nog wat versleten is. Als je de stof voor het snijden verstevigt met bijvoorbeeld Odif Fabric Booster, dan maak je het jezelf een stuk gemakkelijker, omdat daarmee de rek uit de stof is.


Na het snijden van iedere cirkel, markeer je de naailijnen, door de openingen in de liniaal. Ik heb bewust niet op de draadrichting gelet, zodat die draadrichtingen alle kanten op gaan. Als alle cirkels gesneden en gemarkeerd zijn, dan leg je 2 cirkels met de goede kanten op elkaar. Om er voor te zorgen dat je aan beide kanten op de gemarkeerde naailijn naait, steek je een speld door de naailijn op het bovenste lapje en controleert of je speld ook bij het onderste lapje op de naailijn uitkomt. Naai zo één kant aan elkaar. Daarna het volgende lapje aan de tegenovergestelde kant, tot je een strook hebt van 7 cirkels, of zolang als je je kleed wilt maken.

Strijk aan de verkeerde kant de naden open.


Als je alle rijen van 7 cirkels gemaakt hebt, dan kun je ze op dezelfde manier aan elkaar gaan maken. Leg twee stroken op elkaar en naai weer op de gemarkeerde naailijn.


Als alle rijen aan elkaar zitten dan strijk je weer alle naden open, aan de verkeerde kant.


Dan kun je de 5 x 5 inch vierkanten er in gaan doen. Ik gebruik een pakje "Abstract Garden" van Christa Watson, de felle kleuren passen wat mij betreft perfect bij jeans. Ik heb de 5 x 5 inch lapjes eerst een beetje verstevigd door ze te strijken met Best Press. Ze worden daar niet alleen wat steviger door, waardoor je ze beter blijven zitten tot je ze gaat naaien, ze worden bovendien ook "voorgekrompen" voor zover ze toch nog een beetje zouden gaan krimpen tijdens het wassen. De jeans is immers al vaak gewassen en de charm-lapjes zijn lastig voor te wassen. Door de Best Press krimpen ze ook, alsof ze gewassen zijn.


Ik ben begonnen met de lapjes in de blokjes te spelden, met steeds één speld in ieder flapje, tot ik er tijdens het naaien achter kwam dat dat wel heel veel spelden zijn, alle richtingen uit, met heel veel kans om jezelf te prikken... Dus na het eerste deel heb ik de Sewline lijmstift er bij gepakt en heb ik zowel de 5 x 5 lapjes er met de water-oplosbare textiellijm ingeplakt, als ook de ronde flapjes er overheen. Dus dat is mijn volgende TIP: gebruik een lijmstift in plaats van spelden, om de lapjes onder de ronde flapjes te bevestigen voor het naaien.


Als je de randjes netjes wilt hebben, dan kun je deze het beste vastnaaien met een festonsteek. Ik kies voor een "Shabby Chic" uiterlijk met gerafelde randen, dus ik heb 1/4 inch van de rand genaaid met een rechte steek. Ik gebruik daarvoor de HP-voet op mijn Janome Continental M7 naaimachine


Je kunt er voor kiezen om het per blokje te doen, maar handiger is het om lange naden te maken en dan afwisselend aan de en en aan de andere kant een rand van een blokje te naaien, dan kun je in een keer doornaaien tot het eind, en aan de andere kant weer terug.


Als alle randen vast zitten, dan kan je picknick-kleed in de wasmachine en droger om de randjes te laten rafelen.

 


En dan kan hij op de picknick-tafel die voor de winkel staat :)

 


Happy Quilting!
Rianne

Reacties

  1. AldinTop AldinTop

    Goedenavond, in het filmpje wordt extra stukje tussen vulling gelegd. Kunnen jullie me vertellen welke dat is? En…of ik het kan toevoegen aan m’n bestelling? Hoor graag. Groetjes Aldi Top

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.