Journey to Nebula - Week 5 - Jawbreaker snijden

Journey to Nebula - Week 5 - Jawbreaker snijden

Het is al weer de 5e week van de interessante "Journey to Nebula" en tijd voor het snijden van het 3e project, de Jawbreaker en ik besluit daar de Inferno serie van Giucy Giuce voor te gebruiken, wat ik zelf heel spannend vind hoe dat er uit gaat zien...

We gaan een stapje verder en naaien eerst twee strips aan elkaar voordat we driehoeken gaan snijden.

Het voordeel van een winkel vol met quiltstoffen hebben, is dat ik de hele dag omringd ben met allemaal prachtige stoffen waar ik heel erg blij van word. En het nadeel is dat het continue kriebelt om in die mooie stoffen te gaan snijden en er iets van te maken, en daar heb je echt geen tijd voor als je een winkel én webshop hebt. De serie Inferno van Giucy Giuce staat me al een tijdje elke dag aan te staren en te smeken om in te gaan snijden en het effect daarvan uit te proberen. Omdat het een ombre stof is, die ook nog eens grillig verloopt, vind ik het moeilijk om me voor te stellen hoe het er precies uit gaat zien, maar ik besluit om de sprong te wagen en een aantal kleuren te gaan gebruiken voor het Jawbreaker patroon.

De naam Jawbreaker klinkt ook wel spannend, maar in dit geval betekent het "toverbal" en dat vind ik ook wel heel goed passen bij de Inferno serie, daarvan verandert de stof ook steeds van kleur.

Ik kijk natuurlijk eerst naar de video van Julie, die weer heel erg duidelijk is:


Ik werk ook dit keer niet met voorgesneden strips of een Jellyrol, dus ik begin om de strips te snijden; die moeten precies 2,5 inch breed zijn, om verderop niet in de problemen te komen. Als je gaat werken met voorgesneden strips uit een Jellyrol, Strip-pies of Pinwheel, meet dan je stroken na voordat je ze aan elkaar gaat naaien. Helaas kunnen er wel eens afwijkingen in de breedte zijn. Als ze te breed zijn, dan kun je ze simpel op maat snijden en als ze te smal zijn, dan zou ik ze niet gebruiken.

Als je van fat quarters wilt werken dan kan dat ook, dan snij je voor iedere strip die je nodig hebt, 2 strips over de breedte van de Fat Quarter, dus het stuk wat 21 inch / 55 cm is. Alleen dan krijg je voldoende driehoeken om een hexagon er mee te kunnen maken.

Als je zelf je strips snijdt, dan is het heel erg belangrijk dat je je liniaal goed haaks op de stof legt, omdat er anders een knik in je strip kan komen, dus het eerste wat je doet is de stof goed recht maken.

Leg de stof dubbelgevouwen op de stofvouw voor je en leg een lijn van je liniaal precies langs de stofvouw, en snij langs de hele zijkant van je liniaal. Je stof is nu precies haaks = 90 graden.


Je laat de stof zo liggen en dan leg je je liniaal met de 2,5 inch markering precies langs de rand van de stof. Draai de stof dus NIET, zoals je wellicht gewend bent!


Dan pak je een lange snijliniaal en legt die aan de linkerkant naast je liniaal, er precies tegen aan. Als liniaal om langs te snijden gebruik ik graag de Martelli Skini Mini liniaal, omdat deze een super goede anti-slip laag heeft en dus niet wegglijdt tijdens het snijden.


Als je snijliniaal goed ligt, dan kun je de andere liniaal weghalen en je strook snijden.


Zo snij je alle stroken. 

Als je de stroken open vouwt, dan zie je dat er een scherpe vouw zit in het midden, op de stofvouw. Ik zag in de video van Julie dat ze die niet eerst gestreken heeft voordat ze ging naaien. Ik doe dat het liefst wel! Om zoveel mogelijk driehoeken uit de strook te kunnen halen, wil ik de hele strook kunnen gebruiken en niet een stuk weg hoeven snijden vanwege de scherpe vouw. Dus ik spray de middens van de stroken eerst in met Best Press en strijk dan de vouw er uit. Mijn ervaring is dat je zonder strijkspray, die vouw er niet helemaal goed uit krijgt.
Voordat je de driehoeken kunt gaan snijden, moet je eerst steeds 2 stroken in de lengte aan elkaar naaien. Zorg er voor dat je naadtoeslag precies een "scant 1/4 inch is", zodat de strook waar je de driehoeken uit gaat snijden precies 4,5 inch is. test dus vooraf je naadtoeslag!

Als je wilt kun je de uiteinden van de stroken precies op elkaar leggen en beginnen met naaien. Omdat je driehoeken gaat snijden, heb je dan straks heel veel afval, door het schuine stuk. Het is dus beter om de bovenste strook ongeveer 1 inch uit te laten steken. het is niet nodig om de zelfkanten te verwijderen, want die snij je straks gemakkelijk weg.


Als je alle stroken genaaid hebt, dan strijk je de naden allemaal goed open. Of eigenlijk moet ik zeggen dat je de naden open perst. Omdat je met stroken in de stofbreedte werkt, zit er nog behoorlijk veel rek in de stof. Als je dan gaat duwen tijdens het strijken, dan kun je de stof uitrekken en dan krijg je hobbels en bobbels. Omdat er straks heel veel naden tegen elkaar komen die uit dezelfde strook komen, is het in dit geval echt niet aan te raden om de naden naar één kant te strijken, dan kom je bij het aan elkaar naaien in de problemen.

Als alle naden open gestreken zijn, dan kun je de driehoeken gaan snijden. Het maakt niet echt uit aan welke kant je begint. Je kunt zowel de Hex N More liniaal als de Sidekick liniaal gebruiken. Ik neem de Hex N More liniaal, omdat ik het niet zo handig vind om de liniaal te flippen. Ik heb mijn linialen namelijk ingespoten met Grippy, om ze anti-slip te maken, en dat zit alleen aan de achterkant. Als ik hem dan ga gebruiken met de achterkant naar boven, dan heb ik geen anti-slip laag. Natuurlijk is er niets op tegen om beide kanten in te sprayen, maar daar kies ik niet voor.

Om de eerste snede te maken, leg je de Hex N More liniaal met de 4,5 inch lijn langs de onderrand van de stof en stippellijn van de 2,5 inch driehoek op de naad. De afgeronde punt van je liniaal ligt dan langs de bovenrand. Zorg dat de zelfkant buiten je snijrand ligt en snij je eerste hoek. 


 

Dan draai je de stof, de stof blijft met de goede kant naar boven liggen en met de schuine kant aan de linkerkant. Je draait je Hex N More liniaal om en legt hem met de linkerrand precies langs de zojuist gesneden kant en dan snij je langs de andere kant je eerste driehoek (onderstaande foto is van de groen-gele strook, want ik ben vergeten een foto te maken van de blauwe ;), het principe is hetzelfde)Laat de stof liggen, draai de liniaal en snij de volgende driehoek. Net zo lang tot de hele strook gesneden is. Snij zo, zoveel mogelijk driehoeken uit de stroken. En dan kan het spelen beginnen.

Je haalt uit één dubbele strook, twee hexagonnen, die in kleur tegengesteld zijn van elkaar.


Er zijn echt tal van mogelijkheden om de driehoeken te leggen. Ik heb voor nu de driehoeken zo gelegd als in het patroon aangegeven wordt. daar zie ik ook dat er nog heel veel weggesneden wordt. Ik heb nog wat driehoeken over, dus misschien ga ik hem wel wat groter maken, of ik maak er geen rand omheen. Ik vind het zo zonde om zoveel weg te moeten snijden. Even de video van volgende week afwachten, desnoods maak ik er nog wat driehoeken bij...


Maar voor nu ben ik super tevreden! Door de ombre stoffen is het effect heel anders dan in het voorbeeld op het patroon en ook heel anders dan de meeste lay-outs die ik voorbij zie komen op Instagram en dat vind ik juist heel leuk!


Happy Quilting!
Rianne

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.