Je huis in Kerstsfeer: De Advent Kalender

Je huis in Kerstsfeer: De Advent Kalender

Tips om snel en gemakkelijk een Advent Kalender te naaien met een voorgedrukt panel en wat handige materialen.

---

Het overkomt me ieder jaar weer, maandenlang denk ik dat ik nog meer dan voldoende tijd heb voor mijn kerstprojecten en dan is het ineens weer november. En dan is het de hoogste tijd om een Advent Kalender te gaan maken, want die moet 1 december toch echt klaar zijn.


Gelukkig heeft Makower UK ook dit jaar weer een hele leuke Advent Kalender, die supersnel en gemakkelijk te maken is.


Het is een panel van ± 60 cm x de stofbreedte. Het bovenste deel is de Advent Kalender, met voorgedrukte vakjes van 1 t/m 24, waar de zakjes moeten komen. Op het onderste gedeelte zijn de zakjes geprint met duidelijke markeringen voor het knippen. Helemaal bovenaan staat de handleiding, in het engels, en daarom krijg je er bij Nanno Creative een Nederlandse handleiding bij. En met onderstaande instructies en extra tips, kan het helemaal niet meer mis gaan.


Volgens de instructies kun je de zakjes gewoon uitknippen, de bovenrand omzomen en de onderkant en zijkanten met een ingeslagen naad vastzetten. 


En daar doe ik al meteen de belangrijkste aanpassing, want de stof is vrij dun en omdat het geweven katoen is, zal het ook gaan rafelen. Ik zie het al helemaal gebeuren als de (klein)kinderen er een cadeautje uithalen, er zal altijd wel een los draadje meegetrokken worden. Bovendien is het vaak best lastig om een naadtoeslag netjes om te strijken. Dus wil ik de zakjes gaan voeren, al ben ik eigenlijk wel bang dat de zakjes dan juist weer zwaar worden en de naden heel dik, vooral op de hoeken, wat weer lastig is bij het doorstikken.


Daarom gebruik ik Vlieseline L11 in plaats van gewone katoen. Dat heeft heel veel voordelen ten opzichte van gewone katoen. Het is heerlijk licht, dun en soepel en het maakt je project niet stug en dik. Bovendien is het doorzichtige, waardoor ik de naailijnen van het panel nog steeds goed kan zien.

 


Ik hoef daarom ook niet alle zakjes apart door te stikken, ik kan gewoon een groot stuk L11 over alle zakjes leggen en dan alles in één keer naaien.

 

 

Ik gebruik mijn favoriete Janome voet, de HP-voet. Dit keer niet om een perfecte 1/4 inch te naaien, maar door de opening in de voet kan ik de naailijn heel goed zien. Ik laat aan de onderkant van het zakje een stukje open om het zakje nog te kunnen keren, verder naai ik helemaal rondom over de lijn.


Bij de eerste zakjes liet ik de hele onderkant open, maar dan is het best lastig om de naadtoeslag netjes om te strijken. Als je ook een klein stukje van de onderkant naait, dan valt de naadtoeslag automatisch naar binnen.

 


Je kunt alle zakjes achter elkaar naaien, je moet alleen even goed opletten bij de zakjes met de plooi, die aan elkaar moeten blijven zitten en samen op de kalender genaaid worden. Daar moet je niet rondom ieder zakje naaien, maar aan de bovenrand "oversteken" naar het andere zakje.

 


Als alle zakjes genaaid zijn knip ik alle zakjes op de kniplijnen van elkaar. Let er goed op dat je de dubbele zakjes met plooi niet per ongeluk doorknipt, door de Vlieseline L11 kon ik soms niet goed zien of het een doorgetrokken lijn of stippellijn was. Ik had natuurlijk vooraf die lijnen nog een keer wat dikker kunnen markeren... ;)

 


Knip de hoekjes goed schuin af, zodat je mooie spitse hoeken kunt maken.

 


Dan keer ik de zakjes, duw de puntjes goed uit en strijk alle zakjes goed plat

 


Vervolgens heb ik eerst alle enkele zakjes op de kalender genaaid, die volgorde kun je natuurlijk zelf bepalen, dat maakt niets uit. De vakjes hebben hetzelfde nummer als de zakjes, dus je weet precies waar alles moet komen. Ik heb de bovenrand van de zakjes niet meer doorgestikt, maar dat kun je nog doen als je dat mooier vindt.


Ik heb de Janome HP-voet ook gebruikt voor het smal op de kant vaststikken van de zakjes. De rand van het zakje loopt dan precies tegen de binnenkant van het rechter deel van het voetje, wat een hele mooie smalle doorstiknaad geeft.

 


Dan zijn de dubbele zakjes aan de beurt.

 


Ik strijk de randen van de twee zakjes alvast een keer om, zodat ze wat makkelijk in de plooi vallen zometeen.

 


Dan vouw ik de randjes naar de stippellijn en strijk het nog een keer.

 


Ik vouw het weer even open en naai het midden van het dubbele zakje op de stippellijn vast op de middenlijn tussen de twee voorgedrukte vakjes.

 


Dan vouw ik de randen weer naar het midden en zet ze aan de onderkant even vast met een druppeltje Roxanne textiellijm.

 


Natuurlijk kun je dit ook spelden, zoals in de instructies staat, maar omdat het deel daar wat dikker is, krijg je dat dan niet mooi vlak. En nu hoef ik de speld er niet uit te halen vlak voordat ik op dit stukje ben.

 


De bovenkant van deze dubbele zakjes kan los blijven, doordat deze zakjes dus iets meer ruimte hebben, passen daar de wat grotere advent cadeautjes in.


Als alle zakjes op de kalender genaaid zijn, knip ik hem rondom uit en strijk er Vlieseline H630 tussenvulling tegen, dat is een dunne tussenvulling met 1 opstrijkbare lijmlaag. Dan kan ik de backing er op leggen en rondom de drie lagen op elkaar naaien, keren en de rand doorstikken. Ik zet hem dan nog op een paar punten vast en besluit hem niet verder te quilten, omdat ik denk dat het dan erg rommelig wordt om al die zakjes heen.

 


Ik moet er nog wel even aan denken dat ik er ophanglusjes tussenuit stik, of een tunneltje, zodat hij ook kan hangen...


Natuurlijk kun je de Advent Kalender ook op de standaard manier sandwichen en quilten en er dan een binding omheen zetten als je dat mooier vindt. Voor mij is hij al mooi genoeg zonder dit extra werk ;), want nu ik begonnen ben aan de kerstdecoraties wil ik snel verder met de volgende...


Happy Quilting!
Rianne

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.