Scrappy Summer Days - Zelfs de kleinste stukjes krijgen een nieuw leven.

Scrappy Summer Days - Zelfs de kleinste stukjes krijgen een nieuw leven.

Inmiddels zijn zowel de zomer als de Scrappy Summer Days in volle gang. De afgelopen donderdagochtenden was het steeds weer super gezellig, met een aantal vaste gasten en nieuwkomers. En zelfs tijdens de vreselijk hete dag vorige week donderdag waagden enkele trouwe scrappers zich door de hitte om 's ochtends te komen scrappen. Dit keer waren de glaasjes water en stukjes fruit en komkommer wel wat populairder dan de koffie en de koekjes :)

Helemaal passend bij het weer, gingen we dit keer aan de slag met een techniek waarbij je niet heel veel hoeft na te denken en waarvan de uitkomst eigenlijk altijd goed is en ontzettend leuk! We maakten nieuwe stof van kleine scraps, met behulp van Soluvlies. Soluvlies is een stevig vlies wat oplost in water. Je kunt het gebruiken voor alle werkzaamheden waarbij je tijdelijk de versteviging van stof nodig hebt, maar de stof naderhand niet meer wilt kunnen zien. Ik wil de lapjes op elkaar leggen en dan vastnaaien. Je moet er dan wel iets onder leggen, want anders kun je je ontwerp niet onder de naaimachine leggen. En het is ook fijn om er iets bovenop te leggen, dan kom je niet steeds met het voetje van de naaimachine onder de lapjes en loop je geen risico dat de randjes op gaan krullen.

Er zijn meerdere mogelijkheden, je kunt naar hartelust experimenteren. Ik laat je hier twee varianten zien.

Leg een stuk soluvlies voor je op tafel, met de afmeting van het stuk "stof" wat je na afloop wilt hebben. Leg hierop je lapjes en laat ze steeds een stukje met de omliggende lapjes overlappen.


Vul zo het hele stuk Soluvlies met je collage van scraps. Het is niet erg als de lapjes een beetje over de rand uitsteken, dat kun je na afloop recht snijden. Als een stukje je niet bevalt, bijvoorbeeld omdat het lapje te groot is, dan kun je er eenvoudig weer een lapje overheen leggen. Als je tevreden bent met je compositie, spuit dan een heel klein beetje tijdelijke plakspray, bijvoorbeeld Odif 505 spray, op je collage en leg een tweede stuk Soluvlies over je collage. Strijk het vast met je handen.


Eventueel kun je je "sandwich" omdraaien, het lapje Soluvlies weghalen, weer een beetje tijdelijke plakspray op de onderkant van je collage sprayen en de lap Soluvlies er weer opleggen en vaststrijken met je handen. 

Rijg je naaimachine in en zorg dat je een vol spoeltje hebt, want je hebt veel garen nodig. Je kunt hiervoor allerlei soorten garen gebruiken, afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken. In mijn voorbeeld heb ik een rechte steek gebruikt en daarmee rechte lijnen genaaid, horizontaal en verticaal. Maar je kunt ook uit de vrije hand werken, of siersteken gebruiken, zolang de randen van de lapjes maar goed vastgenaaid worden. 


Naai zo het hele lapje vol.


Als je klaar ben, leg dan je sandwich in een bak water. Als je wilt dat het geheel na het drogen soepel is, neem dan warm water en spoel je lapje net zo lang totdat het niet meer plakkerig aanvoelt. Zolang het nog plakkerig is, zit er nog Soluvlies in de stof en blijft je lapje een beetje stijf als het opgedroogd is. Als je dat juist graag wilt, omdat je iets wilt maken wat moet blijven staan bijvoorbeeld, neem dan koud water en spoel niet te lang. Als het na het drogen toch te stijf is, kun je altijd nog een keer spoelen. Als je toch teveel uitgespoeld hebt, dan kun je altijd wat restjes Soluvlies oplossen in water en je lapje daar weer inleggen om het te stijven. 

Het lapje wat ik na het drogen heb, kan ik weer verwerken als een "normaal" lapje stof en er bijvoorbeeld een etuitje van maken.


Een andere mogelijkheid is om stukjes open te laten tussen je scraps. Hierbij ga je op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven, alleen vul je dan niet het hele lapje. Hou er wel rekening mee dat er straks alleen maar garen zit op de plekken waar je geen lapjes hebt gelegd, dus daar moet je je naailijnen goed aan elkaar verbinden, anders gaat het los liggen.


Ik heb bij deze variant het Soluvlies niet helemaal uitgespoeld, dan blijft het nog een beetje stevig en is makkelijker verder te verwerken.


Ik weet nog niet precies wat ik er van ga maken, ik heb hem wel even op lap zwarte Colorweave gelegd en dat bevalt me wel.


Een van de deelnemers ging ook meteen aan de slag met de kleine driehoekjes en heeft multi-garen gebruikt, echt een superleuk effect. Als je wilt zien hoe dat er uit ziet, wordt dan lid van de Facebookgroep "Sew-Along met Nanno", daar heeft ze de foto's gepost. En als jij met deze leuke techniek aan de slag gaat, dan kun je er zelf ook je resultaten laten zien en anderen daar weer mee inspireren.

Happy Scrapping!
Rianne

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.