Foundation Paper Piecing - strakke lijnen en perfecte puntjes

Foundation Paper Piecing - strakke lijnen en perfecte puntjes

Foundation Paper Piecing is een geliefde techniek bij veel quilters en er zijn heel veel patronen voor beschikbaar. Sassafras Lane Design is bekend om de prachtige geometrische ontwerpen die vaak als Block of the Month worden aangeboden. We leggen de basistechnieken van Foundation Paper Piecing uit met het nieuwste Block of the Month patroon, de Graphic Jam.

---

Om maar meteen eerlijk te beginnen... Foundation Paper Piecing is niet mijn favoriete techniek, of misschien moet ik inmiddels wel zeggen, wás niet mijn favoriete techniek ;). Want toen ik het nieuwste ontwerp van Sassafras Lane Designs zag, de Graphic Jam quilt, en vooral in combinatie met de nieuwe stoffencollectie Favorite Things van Shayla Wolf van Sassafras Lane, toen kon ik echt de verleiding niet weerstaan.

Helaas kwam het bestelde stoffenpakket voor de voorbeeldquilt voor de winkel pas in maart in plaats van afgelopen november, dus ik ben nog niet zo heel ver, maar kan me inmiddels wel voorstellen dat er veel quilters verslaafd zijn aan deze techniek, misschien wel omdat het zo rustgevend is, op meerdere manieren.

Allereerst is het erg geruststellend dat je blokjes eigenlijk altijd perfect worden, zelfs als je niet heel netjes kunt snijden. Ja, je moet wel netjes op het lijntje kunnen naaien, maar je hoeft je geen zorgen te maken over je "perfecte 1/4 inch naadtoeslag". En voor mij zit het rustgevende ook in de steeds herhalende dezelfde stappen, van lapje 1 t/m .... De basis voor alle foundation paper piecing patronen is hetzelfde en dit deel ik hier graag met je.

Bij Foundation Paper Piecing naai je je lapjes op een ondergrond waar het blokontwerp op getekend of geprint is. Ik weet dat er heel veel quilters zijn die de paperpiecing patronen overtrekken op bijvoorbeeld theezakjespapier of Vlieseline L11, maar ik wil altijd zo snel mogelijk achter mijn naaimachine gaan zitten en beginnen met naaien.

Daarom gebruik ik het liefst Fun-Dation. Dit is geen papier, maar een mengsel van rayon met polyester en is transparanter dan de meeste foundation materialen. Het is lekker stevig tijdens het naaien, maar is toch gemakkelijk weg te scheuren én het kan zonder problemen door de printer! Het formaat (US Letter) is wel net iets anders dan onze A4, maar dat levert over het algemeen geen problemen op.


1. Bij dit patroon staat precies vermeld hoe groot je de verschillende lapjes moet snijden, die heb ik voor het eerste blok al klaargelegd.

2. Het eerste lapje is altijd het lastigste, omdat die nog nergens aan vast zit. Daarom gebruik ik een textiellijmstift om het eerste lapje vast te zetten aan het foundation papier, zodat ik zeker weet dat die niet gaat verschuiven. De lijm doe je aan de onderkant, dus op de kant waar de cijfers in spiegelbeeld staan.


3.
Je legt het eerste lapje met de goede kant naar beneden en plaatst het foundation papier daar precies boven op. Nu zie je meteen waarom het zo handig is dat de foundation doorzichtig is. Het eerste lapje is het enige lapje dat je met de "verkeerde" kant naar boven, tegen het foundation papier legt voordat je gaat naaien. En maak je geen zorgen over de kleur van de lijm, die droogt transparant op.


4. Dan leg je een ansichtkaart, dun karton, of bijvoorbeeld een boekenlegger precies langs de lijn tussen vakje 1 en 2.


5. Je vouwt het foundation papier op de lijn, over de rand van het karton. 


6. Vervolgens leg je je Add A Quarter liniaal langs de omgevouwen lijn, met het dikke stuk van de liniaal strak langs het papier en je snijdt de overtollige stof weg.


7. Haal de liniaal en het karton weg en leg het stukje stof voor vakje 2, met de goede kant naar boven, onder je eerste lapje, met de randen gelijk. De goede kanten van de stof liggen dus op elkaar.


8. Vouw de foundation weer terug en speld je twee lapjes vast aan het foundation papier.


Als je meerdere dezelfde blokjes moet maken, dan kun je deze stappen eerst voor alle blokjes doen en klaarleggen om te gaan naaien.


9. Je naait nu bij al je blokjes precies over de lijn tussen 1 en 2. Je naait op de kant waar de tekst en de cijfers leesbaar zijn, dus NIET in spiegelbeeld staan.

10. Als je bij alle blokjes de eerste naad genaaid hebt, dan draai je je blokje om en vouwt lapje 2 over vakje 2. Ik vind het prettig om na elke stap de lapjes goed te strijken, maar je kunt ook een nadenroller gebruiken, zolang je maar zorgt dat het geheel goed plat blijft.


Herhaal de stappen 4 t/m 10 voor lapje 3 en alle volgende lapjes, net zo lang tot je alle nummers gehad hebt.

 


Het eerste blok van de Graphic Jam quilt bestaat uit 5 blokken, die ieder weer uit 4 blokjes bestaan. Voordat je die 4 blokjes aan elkaar gaat zetten, snij je eerst alle overtollige stof en foundation papier weg op de buitenlijn, waardoor er precies een 1/4 inch naadtoeslag overblijft.


Het eerste blokje is klaar.


In een volgend blogbericht geef ik je nog wat meer tips voor het naaien van foundation blokken, bijvoorbeeld hoe je kunt voorkomen dat een lapje na het omdraaien toch niet over het vakje past en het aan elkaar naaien van verschillende delen tot één blok.


Inmiddels zijn de Favorite Things stoffen en de Graphic Jam patronen binnengekomen, dus de deelnemers aan deze leuke Block of the Month kunnen binnenkort ook aan de slag met deze fantastische quilt.


(Op het moment van publiceren van dit blogbericht zijn er nog een beperkt aantal pakketten voor de Graphic Jam Block of the Month beschikbaar.


Happy Quilting!
Rianne

Reacties

  1. Joke Hofman Joke Hofman

    Hoi Rianne,
    Op zoek naar allerlei technieken zou ik toch wel mee willen doen aan het blok v.d.maand. Kan ik jou dan om raad vragen wanneer het niet lukt of is dat niet de bedoeling.
    Wat zijn de kosten van dit project.
    Ik hoor het graag.
    Groetjes
    Joke Hofman

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.