Scrappy Summer Days - Stroken van strips

Scrappy Summer Days - Stroken van strips

Een leuke manier om de restjes van je quilt te gebruiken is aan de achterkant van je quilt. Als je "normale" quiltstof van 110 cm breed gebruikt, dan is die vaak net te smal en dan moet je er een naad in maken. En dat is een fantastische gelegenheid om wat van je restjes te gebruiken. Maak er een strook van, die je tussen de twee stukken stof zet. Je kunt zo'n strook net zo breed maken als je wilt, dat hangt dan ook van de afmeting van je restjes af.

Wat vaak lastig is als je een smalle strook wilt maken, is om hem mooi recht te houden, vooral als de strips die je gebruikt, niet allemaal even lang of breed zijn. Om er toch voor te zorgen dat je strip mooi recht wordt, kun je de strips op een ondergrond naaien. Er zijn mensen die daarvoor papier gebruiken, dat werkt prima, maar dat papier moet je naderhand verwijderen, en dat is vaak een lastig en tijdrovend klusje.

Daarom heb ik Vlieseline L11 gebruikt als basis voor de strook. Dat is een dun vlies wat je gemakkelijk kunt naaien en wat ook veel voor Foundation Paperpiecing gebruikt wordt. Dat hoef je niet te verwijderen na het naaien en kan ook gewassen worden. Ik heb een strook genomen van 3,5 inch breed over de hele breedte van het vlies, maar je kunt ook smallere of bredere stroken gebruiken. 

Het is handig om vooraf een keuze te maken of je alle strips even breed wilt, of je alles mooi recht wilt, of dat je gewoon neemt wat je hebt en het gerust een beetje "wonky" mag zijn. Het is natuurlijk ook wel afhankelijk van het materiaal waar je mee gewerkt hebt en hoe je restjes zijn. Als je restjes van een jellyroll hebt of van een project met allemaal strips van 1,5 inch, dan krijg je waarschijnlijk een mooi regelmatige strook. Ik heb allemaal verschillende restjes gebruikt van het rechtsnijden van het eerste stuk van de rol, dus ze zijn allemaal verschillend.

Voor dit project is de naadtoeslag niet zo belangrijk, dus je kunt in principe elke naaivoet gebruiken. Ik heb een rechte steek, met een kleine steeklengte gebruikt. Bij gebruik van Vlieseline L11 hoef je niet bang te zijn dat je ondergrond geperforeerd wordt. Als je papier gebruikt, kies dan een wat grotere steeklengte, om het perforeren van het papier te voorkomen.

Leg de eerste strip op het begin van je strook L11 en leg de tweede strip er boven op, met de goede kanten op elkaar. Naai de twee strips op de Vlieseline L11 en vouw de bovenste strook om, strijk het glad met je vingers. Als je dat fijn vindt, dan kun je ook steeds tussendoor strijken.


Pak een volgende strip, leg dit op de vorige, naai en vouw om. Het maakt niet uit dat je strips langer zijn dan je ondergrond strook, dat snij je er later af. Als je rechte strips hebt en je wilt toch graag een beetje een "wonky" effect, dan kun je af en toe ook een strook een beetje scheef op de vorige leggen en dan langs de rand van de bovenste strook naaien.


Vouw dan de L11 weg en snij de extra stof weg, tot de naadtoeslag. Let er wel op, als je stroken schuin gebruikt, dat je lapje de hele ondergrond bedekt als je hem naar de goede kant vouwt.


Naai zo de hele strook vol, of zo lang je nodig hebt.


Leg de strook met de Vlieseline L11 kant naar boven op een snijmat, leg je liniaal precies langs de rand van de L11 en snij de uitstekende stripeinden aan beide kanten van de strook af.


Je hebt nu een strook die je weer verder kunt verwerken.


Mijn strook komt niet aan de achterkant van een quilt, ik maak er een kussen van voor op het bankje voor de winkel. Die had ik natuurlijk al af willen hebben, maar er kwam de afgelopen week steeds iets tussen, het was lekker druk in de winkel en de webshop en ik wilde ook voor de volgende Scrappy Summer Day weer een nieuwe techniek voorbereiden. Daarover vertel ik je in mijn volgende berichtje. En zodra ik mijn kussen klaar heb zal ik het delen in de "Sew-Along met Nanno" Facebookgroep.

Happy Scrapping!
Rianne

Reacties

  1. Annette Annette

    Bedankt voor deze tip. Nog een opmerking: wanneer je met theezakjespapier werkt ipv met vlieseline, hoeft het papier niet verwijderd te worden. Theezakjespapier is dunner en soepeler, maar daardoor ook kwetsbaarder.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.