Scrappy Summer Days - Huisjes

Scrappy Summer Days - Huisjes

Het is alweer bijna eind juli en de Scrappy Summer Days al weer bijna halverwege. En ik heb pas één keer een berichtje gepost... Mijn excuus? Het aloude excuus en een ontzettend cliché, maar daarom niet minder waar; het is de afgelopen weken heerlijk druk geweest. De dagen vliegen voorbij met leuke mensen die naar de winkel komen omdat ze hier de stoffen kunnen vinden waar ze al lang naar op zoek zijn; mensen uit het dorp die langslopen en even binnen komen kijken wat er allemaal te koop is, én vervolgens blij zijn, omdat er eindelijk een winkel in Druten is waar ze een klosje garen enzo kunnen kopen ;). De bestellingen in de webshop, die door steeds meer mensen gevonden wordt, cursussen en natuurlijk de Scrappy Summer Days op donderdag ochtend. Deze donderdagochtenden zijn ontzettend gezellig, er worden ideeën uitgewisseld, scraps geruild, nieuwe technieken uitgeprobeerd én er is al een inloop-bee uit ontstaan, zodat deze ochtenden na de zomer ook door kunnen gaan.

Iedere week probeer ik weer een nieuwe techniek te laten zien om je restjes te verwerken. Gelukkig zijn er zoveel mogelijkheden dat ik nog wel even door kan, al is het soms moeilijk kiezen, er zijn zoveel mogelijkheden. 

Na de kruimelquilt-techniek van de eerste week, gingen we in de tweede week aan de slag met "huisjes". Je kunt op heel veel manieren huisjes maken van scraps, van heel simpel, tot heel ingewikkeld. Omdat ik van eenvoudige, snelle technieken hou, maken we vandaag eenvoudige huisjes van vierkanten.

Omdat ik met restjes ga werken, gebruik ik graag een template waar ik rondom kan snijden. Die zijn er in heel veel soorten en maten. Eén van mijn favoriete sets is de "Simple Square Template" set van Fast2Cut, ontworpen door Judy Gauthier van Bungalow Quilting. Je kunt de huisjes in iedere maat maken die je wilt, ik kies er nu voor om met vierkanten van 3,5 inch te werken.

Leg een stapel lapjes op elkaar, zoveel als je in één keer kunt snijden. Leg het template er op.

 

Snij rondom het template met je rolmes. Het is handig om een roterende snijmat te gebruiken, zodat je stapel lapjes niet verschuift als je hem ronddraait.


Snij zoveel lapjes als je huisjes wilt maken.

 


Vouw nu elk lapje dubbel en naai ze aan één korte kant op elkaar, 1/4 inch van de kant. 


Je hoeft tussendoor niet aan of af te hechten, je kunt alle lapjes achter elkaar, als vlaggetjes, met de korte kanten op elkaar naaien. Kies een kleine steeklengte, zodat de steken niet snel los gaan.

Haal je werk onder de machine vandaan, knip de lapjes van elkaar en snij het hoekje schuin af, zodat je straks niet te veel naad in de punt van het dakje hebt.

 


Keer het lapje nu, het dak van het huisje wordt hiermee automatisch gevormd. zorg dat de naad in het midden zit, zodat het huisje niet scheef trekt. Strijk de huisjes plat.

Leg de huisjes op de gewenste volgorde en naai ze met de zijkanten aan elkaar als een strook. Net zo lang als je je rij met huisjes wilt hebben. Je kunt verschillende afmetingen huisjes door elkaar gebruiken in je project, maar het is wel handig als je in een rij dezelfde afmeting gebruikt.

Leg de rij met huisjes vervolgens op de achtergrond lap. Doe dat voor iedere rij met huisjes. In mijn voorbeeld heb ik drie stroken van 5,5 inch gebruikt, met steeds een andere print. Je kunt elke afmeting gebruiken voor je achtergrondstroken. Ze kunnen allemaal hetzelfde zijn, of allemaal verschillend, net als in het voorbeeld.

 


Speld de huisjes op de achtergrond strook. Ik heb de puntjes van de daken vastgezet met een druppeltje Roxanne Dip & Dap textiellijm. Deze lijm kun je heel goed doseren en hecht supergoed, en doordat je maar weinig gebruikt, droogt hij meteen. Op deze manier hoef ik de spelden er niet uit te halen tijdens het naaien, de huisjes liggen mooi plat en ik kan me ook niet prikken ;)


Naai nu vlak langs de rand van de daken van de huisjes om ze vast te zetten op de ondergrond. Als je je huisjes niet helemaal tot het eind door laat lopen, naai dan de zijkanten van het eerste en/of laatste huisje met een ingeslagen naad op de ondergrond.


Als je de huisjes op alle stroken genaaid hebt, naai dan de stroken aan elkaar, daarmee naai je ook de onderrand van de huisjes vast.

 


Werk je project op jouw gewenste manier af. Je kunt er natuurlijk een quilt van maken, maar denk ook eens aan een tas, of een kussen. Wat ga jij hier mee maken?

Happy Scrapping!
Rianne

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.