Half Square Triangles met de Bloc Loc liniaal

  • Geplaatst op
  • Door Rianne
  • 0
Half Square Triangles met de Bloc Loc liniaal

Half Square Triangles komen in heel veel patronen voor en ze zijn heel gemakkelijk te maken met de Half Square Triangle Rulers van Bloc Loc.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik het laatste blogbericht heb gemaakt... Het is de afgelopen maanden zo druk geweest, en dat is super want steeds meer quilters ontdekken onze winkel en webshop. Nu Baukje 2 dagen in de week meewerkt hoop ik wat meer tijd te krijgen om weer regelmatig wat te schrijven.

En natuurlijk om zelf lekker achter de naaimachine te zitten, want dat blijft heerlijk om te doen. En dus kon ik het weer niet laten om aan een nieuwe Sew-Along mee te gaan doen, ondanks dat ik al met verschillende quilts bezig ben. Maar die komen in een volgende post aan de beurt.

Toen ik van de Murdery Mystery Quilt 2021 hoorde was in meteen geïntrigeerd. Ik hou wel van een goed detective verhaal, waar je langzaamaan probeert te ontdekken "wie het gedaan heeft". En dat is precies wat dit is. Je krijgt elke maand een nieuw blok en een hoofdstuk van het verhaal. En als je op tijd een foto van je blok post, dan krijg je een aanwijzing om het mysterie op te kunnen lossen. En dat is meteen een mooie stok achter de deur om ook elke maand het blok te maken, en dus ook echt de quilt af te maken. Ik heb me nog net op tijd voor de deadline aan kunnen melden en meteen het eerste blok gemaakt, zodat ik de eerste aanwijzing niet mis.

Het eerste blok, van januari, is een zeilbootje. De zeilen zijn gemaakt van Half Square Triangles (HST) en daar kwam mijn Bloc Loc liniaal heel goed van pas. Ik heb jaren geleden een set gekocht met de meest gebruikte afmetingen, maar als je de 6,5 x 6,5 inch liniaal hebt, dan kun je al deze afmetingen maken, want je schuift de liniaal altijd langs de diagonaal lijn.

Bij deze snelle methode om Half Square Triangles te naaien, start je met 2 vierkantjes die groter zijn dan de uiteindelijke afmeting van het blokje. De blokjes moeten 2,5 x 2,5 inch worden. Je kunt dan starten met 3 inch vierkantjes, maar dit patroon gaat uit van 3,5 x 3,5 inch vierkanten. Dat kan natuurlijk ook, je hebt alleen wat meer afval, maar je weet ook zeker dat je blokjes groot genoeg worden, ook al naai je wat minder precies.

 


Ik doe netjes wat het patroon zegt, dus ik start met 3,5 inch vierkanten. Je legt steeds 2 vierkanten, met de goede kanten op elkaar. In mijn geval een aqua-blauwe en de witte. Met een markeerpotlood trek ik een diagonale lijn op het bovenste vierkant. Ik gebruik hiervoor graag een roze vulpotlood van Bohin, omdat je die op zowel lichte als donkere stoffen goed kunt zien en de lijn lekker dun is.


Als ik ze allemaal gemarkeerd en gespeld heb, naai ik op een 1/4 inch aan één kant van de markeerlijn. Ik vind het prettig om alles achter elkaar te naaien, dus ik naai eerst bij alle vierkanten aan een kant van de lijn. Daarna nog een keer langs de andere kant van de lijn.


Daarna snij je de vierkanten door op de markeerlijn, zodat je twee driehoeken hebt.


Deze klap je open en strijkt de naadtoeslag naar één kant. Dat is belangrijk, want anders werkt de Bloc Loc ruler niet.

Nu komt de Bloc Loc liniaal in actie, om super eenvoudig de perfecte 2,5 inch HST te maken. De Bloc Loc liniaal heeft aan de onderkant een uitsparing, waar precies de verhoging van de naadtoeslag, die je naar één kant gestreken hebt, in past. De kant waar je de naadtoeslag heen gestreken hebt is de "hoge kant", de andere kant is de "lage kant". Om er voor te zorgen dat de liniaal goed ligt en je uiteindelijk een perfecte HST hebt, leg je de liniaal met het Bloc Loc logo aan de "lage kant", ezelsbruggetje: Logo = Laag

 

 

De liniaal blokkeert tegen de middenlijn en je kunt je liniaal daar langs schuiven. Je schuift hem nu zo dat je aan twee kanten de overtollige stof af kunt snijden, in mijn voorbeeld is dat de rechter- en de bovenkant. Het uiteindelijke blokje moet 2,5 inch worden, dus je moet ook zorgen dat de 2,5 inch lijnen op de liniaal binnen het blok vallen. Na het snijden schuif je de liniaal over het blokje heen, pakt de liniaal bij de punten en draait hem, met de klok mee, een halve slag. Het blokje wordt vanzelf meegenomen. Je kunt op onze website bij de HST Bloc Loc rulers ook de video bekijken voor extra uitleg hoe je dit doet.

Daarna schuif je de liniaal weer naar beneden, totdat de 2,5 inch lijn precies op de zojuist gesneden randen ligt.

 

Snij dan de andere twee kanten en je hebt je perfecte 2,5 inch Half Square Triangle blokje.Het leukste van deze liniaal vind ik dat je niet eens zo heel precies hoeft te naaien, om toch een perfect resultaat te krijgen, want als alle HST blokjes perfect zijn, dan is het eenvoudig om ze vervolgens aan elkaar te zetten.

Ik heb nu al weer zin in het volgende blok van de Murder Mystery Quilt. Ik ben zo nieuwsgierig hoe dit verder gaat ;). Als je ook nog mee wilt doen, dan kun je je nog aanmelden tot 10 februari 2021. En als je dat doet, laat het me even weten, dan stuur ik je een uitnodiging voor de Nederlandstalige Facebook groep.

 


Happy Quilting
Rianne

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.