Kun je verslaafd raken aan Rulerwork?

Kun je verslaafd raken aan Rulerwork?

Ik heb een paar weken geleden les gehad in het quilten met linialen en ik ben daar zo enthousiast door geworden, dat ik het graag met je wil delen en je inspireren om er ook mee te starten.

Ik kan soms echt jaloers zijn op mensen die heel goed kunnen quilten en het quiltwerk is vaak waar ik het eerste naar kijk bij een quilt. Ik vraag me vaak af hoe ze die lijnen zo mooi strak krijgen. Ja, als het door een longarmer gedaan is met de computer, dan snap ik het wel. Maar op je gewone naaimachine is het toch wel wat anders. Tot ik zag hoe mooi strak je de lijnen kunt krijgen door langs een liniaal te quilten. En ondanks dat ik dat al een hele tijd geleden heb ontdekt en het al heel lang op mijn wensenlijstje staat om zelf te doen, is het er nog nooit van gekomen :(


Tot een aantal weken geleden Gabrielle van der Vliet van Machinequiltenleren.nl me vroeg of ik het leuk zou vinden om samen een dag in te plannen om met de quiltrulers aan de slag te gaan en ze mij dus een dag privé-les zou komen geven. Nou, daar heb ik natuurlijk geen nee tegen gezegd. De winkel was toch alleen op afspraak te bezoeken door de corona maatregelen en ik had juist de week ervoor plexiglas schermen opgehangen, zodat we allebei aan een kant van het scherm konden gaan zitten. En ik had dan ook weer even de kans om lekker met de nieuwe Janome Continental M7 te spelen, die ik sinds kort in mijn winkel verkoop.

 

Stiekem vond ik het best wel spannend, want ik ben echt niet zo'n ster in free-motion quilten en ik was bang dat ik er niets van zou bakken. Als je dan in een klasje zit met meerdere mensen, dan valt het misschien niet zo op, maar zo een-op-een, dan kun je je nergens achter verschuilen. Maar ik wilde het echt heel graag leren, dus ik waagde de sprong... En ik vond het meteen al geweldig en ik werd gaandeweg de dag steeds enthousiaster! Natuurlijk was het even wennen en natuurlijk ging er ook wel eens iets fout, maar aan het eind van de dag had ik met de verschillende linialen van de Westalee Sampler set een mooie sampler gemaakt en wilde ik eigenlijk niet naar huis. Nog even dit proberen... oh en dit is misschien ook leuk... en daar zou ik nog wat verder op kunnen vullen met free-motion... Het positieve neveneffect is trouwens ook dat het normale free-motion nu ook veel beter lukt, als ik binnen de kaders van mijn met rulerwork gequilte vormen kan blijven.

 

 

Als ik ergens enthousiast over ben, dan wil ik dat graag met iedereen delen en hoop dat dat die anderen ook zo enthousiast er over worden. Dus heb ik afgelopen weekend een nieuwsbrief verstuurd die bijna alleen over rulerwork ging, en daar hele positieve reacties op gekregen. Dus toen dacht ik dat het eigenlijk beter zou zijn om die informatie hier te zetten, want info uit een nieuwsbrief die bewaar je meestal niet en hier op de blog kun je er nog eens naar terugkeren om het na te lezen.

 

Wat heb je nodig om met Rulerwork te beginnen?

Het is niet eenvoudig om in het kort iets over Rulerwork te schrijven. Er worden niet voor niks zoveel boeken over geschreven en cursussen voor gegeven. Hoe begin je hiermee? Een cursus is een goed startpunt en daar krijg je vaak ook veel informatie over de basis. Maar dan... welke ruler heb ik nodig voor mijn project, en kan ik die dan ook voor volgende projecten gebruiken? Of moet ik steeds weer nieuwe kopen, er zijn zoveel verschillende...

Het allerbelangrijkste is dat je basis-uitrusting goed is. Liever een aantal goede basis-quiltlinialen, dan allerlei fancy vormen, die je misschien één keer gebruikt. Én de lijnen op de linialen moeten goed zijn en goed te zien zijn op allerlei stoffen.

De Good Measure Rulers van Amanda Murphy zijn wat dat betreft echt perfect. Het zijn sets met goede basisvormen, waarmee je heel erg veel mogelijkheden hebt, ze zijn anti-slip én ze hebben twee-kleurige lijnen, zodat je de lijnen op zowel lichte als donkere stoffen goed kunt zien. En daarnaast heeft ze ook twee hele goede boeken over rulerwork geschreven en geeft ze duidelijk uitleg over de verschillende rulers in haar YouTube video's en sinds kort ook via Facebook Live demo's.

Dus, wat heb je nodig om met Rulerwork te starten?

  1. allereerst een naaimachine waarmee het mogelijk is om Rulerwork te doen. Bij sommige machines is het heel lastig, of zelfs onmogelijk, sommige machines moeten eerst een firmware update hebben en er zijn ook machines waar geen passende rulervoet voor verkrijgbaar is. Neem bij twijfel even contact met ons op. 
  2. een speciale Rulervoet, passend op je machine.
  3. Een aantal goede basislinialen, passend bij de voethoogte van je machine. 
  4. Crosshair grids en tekenlinialen om je blok te markeren
  5. Markeerstiften, potloden of Pounce Pad
  6. Grippy van Odif, om je linialen anti-slip te maken
  7. Top-stitch machine naalden, dikte 90
  8. eventueel quilthandschoenen
  9. eventueel een glijmat voor op je machine
  10. een plan!

 

Pfff... een hele lijst, maar gelukkig heb je het meeste waarschijnlijk al als je ook free-motion quiltwerk op je naaimachine doet, en als je dat nog niet doet, dan kun je het daar in de toekomst ook voor gebruiken.

 

Low Shank? High Shank?

Als je met Rulerwork gaat beginnen, dan is de eerste vraag: is je machine een Low Shank of een High Shank machine? Waarom moeten we dat eigenlijk weten?


Er zijn heel veel soorten naaimachines en die kunnen een verschillende hoogte van de stang voor de naaivoet hebben. En daarom zijn er verschillende maten voeten. Bij sommige machines komt de stang lager als de voet naar beneden is en als je daar een te dikke liniaal onder legt, dan komt de stang op de liniaal en dat werkt niet, of je kunt zelfs je liniaal kapot maken.

De voethoogte bepaalt niet alleen welke voet je nodig hebt, maar ook welke dikte linialen je kunt gebruiken, Low Shank of High Shank Templates.

Steeds meer merken naaimachines gaan zelf rulervoeten maken voor hun machines, dat is altijd de beste keus, omdat deze afgestemd is op je machine. Heeft jouw machine geen eigen-merk voet, dan kun je zelf meten welke hoogte de persvoetstang heeft. Laat daarvoor de voet zakken en meet vanaf de machine tot het midden van het gat voor de schroef. Is deze afstand 1/2 inch ( ± 1,25 cm) dan heb je een low shank machine, en als de afstand 1 inch (± 2,5 cm) is, dan heb je een high shank machine. Daarnaast zijn de meeste Pfaff machines medium shank en er zijn enkele machines die een high shank special voet nodig hebben.

Twijfel je welke voet je nodig hebt voor je machine, neem dan even contact met me op, dan ga ik het voor je uitzoeken en kan hem eventueel voor je bestellen.

 

Waarom moet de rulervoet in hoogte verstelbaar zijn?

Als je al eens uit de vrije hand gequilt hebt op je naaimachine, dan zul je gemerkt hebben dat je quiltvoetje op en neer gaat en daardoor op het juiste moment de stof naar beneden drukt. Bij Rulerwork kan dat niet, want als het voetje naar boven gaat, als de naald weer naar boven gaat, dan zou je de liniaal onder de voet kunnen duwen en dan gaat het mis als de voet weer naar beneden komt. Een rulervoet staat dus stil tijdens het naaien. Nou heb je soms een dunne quilt, en soms een dikkere en daar moet je de voethoogte bij aan kunnen passen. Sommige voeten hebben daarvoor een veer met een stelschroef en er zijn ook al machines, zoals de Janome Coninental M7 en MC9450, waarbij je de voethoogte in de machine kunt aanpassen. 

 

 

Als je machine steken overslaat, dan staat de voet waarschijnlijk te hoog afgesteld.

 

Wil je ook met Rulerwork beginnen en zoek je inspiratie?

Er is online echt heel veel te vinden en er zijn ook talrijke boeken en (online) cursussen voor Rulerwork. Ik kan ze hier echt niet allemaal opnoemen en daarom ga ik vanaf september 2020 beginnen met een Rulerwork Inspiratiegroep, die 1x in de maand bij elkaar komt. Geen cursus dus, maar een uitwisseling van ideeën met elkaar en met iedere maand veel informatie en inspiratie. Omdat er maar beperkt plaats is, deel ik hieronder ook alvast wat interessante links en materialen:

 1. Amanda Murphy heeft twee hele goede boeken geschreven over Rulerwork:
 2. Quilt-Along van Amanda Murphy op de We All Sew Blog, je kunt hiervoor de Every Angle Ruler en Every Circle Set gebruiken. Dat zijn trouwens ook mijn twee favoriete sets om mee te starten, je hebt hiermee al ontzettend veel mogelijkheden.
 3. Good Measure Rulerwork Sampler 1 Diagram, geen hele tutorial, maar een layout als voorbeeld voor een oefensampler met verschillende linialen en nuttige tips (download via e-mail)
 4. een van de You Tube video's van Amanda Murphy over haar boek.
 5. individuele video's over de verschillende rulers van Amanda Murphy
 6. Ga zelf op zoek naar video's over rulerwork, op YouTube, met de zoekterm: Rulerwork Quilting.

 

 

Je ziet dat ik fan ben van Amanda Murphy en haar rulers, vooral omdat ze duidelijk en veelzijdig zijn, maar dat betekent niet dat er geen andere goede rulers zijn. Iedereen heeft zijn favoriete merk, het belangrijkste is dat je er veel mogelijkheden mee hebt en dat er goede lijnen op staan.


Ik ga nog heerlijk verder met het ontdekken van alle mogelijkheden met Rulerwork, en gelukkig zijn er dat heel veel, dus ik hoef me voorlopig niet te vervelen ;)


Happy Quilting

Rianne

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.